Ce este anxietatea?

24059224_1755172687873917_7335253071837554972_nAnxietatea – sentiment difuz de insecuritate, de neliniște, în legătură cu un pericol potențial sau perceput. Anxietatea – un subiect tabu.

Ascund zilnic sentimente. Pentru ei este calea simplă de a evita situații incomode ori explicații. În fapt, nu e atât de simplu. E un joc pe care au fost obligați să îl accepte sau l-au acceptat pur și simplu. Și pare că funcționează.

De cele mai multe ori e simplu să-ți dai seama ce se ascunde în spatele celui de lângă tine. Însă, ignori semnalele pe care ți le oferă și faci parte din acest joc superficial presărat cu râsete în hohote și glume proaste. Nu este greu să citești astfel de oameni. Trebuie doar să deschizi puțin ochii.

Uneori sunt atât de tăcuți încât nici nu îți dai seama că sunt prin preajmă. Dar se exteriorizează fulminant și defensiv imediat ce simt că sunt atacați. Efectul este considerabil la întrebările țintite asupra propriei lor persoane. În alte situații, ei sunt în centrul atenției, nu se mai opresc din glume și parcă râsul obsesiv-convulsiv luptă disperat să ascundă toate gândurile și orice urmă de ei.

Da, știu că sună absurd, dar dacă ți-ai da timp să asculți, fie ea liniștea, și să vezi mișcările din jurul tău, vei înțelege.

Dar de ce se tem ei?

Anxietatea lor e ascunsă în liniște, dar și în zgomot. Pentru ei anxietatea este o dilemă psihoemoțională care le pune la încercare răbdarea și îi obligă să-și șlefuiască credințele în ton cu societatea. Se constrâng în temeri și își doresc să prindă rădăcini fără frici, să dezvolte mult doritul echilibru social, să ajungă acolo unde fericirea așteaptă fiecare secundă.

Dar până acolo, liniștea lor adevărată e dincolo de ușa ce face drum acasă. Ușa închisă repede de două ori cu cheia. Acasă e libertatea lor. Puterea de a-și analiza gândurile și a se bucura zgomotos de anxietate. Acasă este spațiul cert favorabil trăirii, dar și locul unde sunt gata să cedeze. Anxietatea îi urcă ușor dar sigur pe clădiri înalte, acolo unde zborul rapid poate deveni inevitabil.

I-ai observat? Aleargă mereu după ei. Nu sunt niciodată într-un loc. Sau sunt, dar pentru o discuție superficială și eventual o glumă bună care să anime imaginea generoasă a siguranței de sine. I-ai observat?

Nu-i ignora. Oferă-le timp. Citește background-urile și trage semnalele corespunzătoare de alarmă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: